LCHF lakridsflødeboller med marcipanbund
Her får I opskriften på lækre LCHF-flødeboller. Er du til lakrids og marcipan, så er denne opskrift bestemt noget for dig! Og det bedste af det hele er, at den er rimelig nem at lave og ikke er særlig tidskrævende.
Hvis du vil spare lidt penge, så køber du hele mandler, som du smutter og hakker til mandelmel selv, men jeg ville hellere spare tid, og købte Urtekrams færdige mandelmel i Føtex til omkring 50 kr.
Til ca. 15 flødeboller skal du bruge:
Bunde:
- 100 g. mandelmel, enten købt eller hjemmelavet
- 1 æggehvide
- 3 spsk. kokossukker eller Sukrin gold (evt. 50/50, da Sukrinen godt kan have en “kølig” eftersmag)
- 1/2-3/4 tsk. mandelessens
Skum:
- 75 g. pasteuriserede æggehvider
- 130 g. Sukrin gold eller kokossukker
- 1/2 dl vand
- 1 spsk. lakridspulver (med top)
Pynt:
- 150-200 g. mørk chokolade (min. 70%) til overtræk
- Frysetørrede hindbær
Sådan gør du:
Start med at lave bundene. Sæt ovnen på 180 grader, almindelig ovn.
Mandelmel, Sukrin, mandelessens og æggehvider æltes sammen til marcipan. Dejen rulles til en tyk pølse og skæres i 15 tynde skiver.
Placér skiverne på en bagepapirsbeklædt bageplade og tryk dem flade, så bundene bliver tynde. Ellers bliver de hurtigt for fremtrædende i flødebollen.

Mine bunde blev lidt for tykke, og derfor for fremtrædende i smagen. Derfor har jeg reduceret marcipanmængden i opskriften, så dine bunde bliver tyndere end dem på billedet her.
Bag dem i ca. 10 minutter. Hold øje til sidst, de skal helst ikke blive for mørke i farven. Mine fik en anelse for meget, og blev lidt for sprøde i konsistensen.
Imens laver du skummen. Bring Sukrin og 1/2 dl vand i kog, og lad det koge et par minutter. Æggehvider piskes stive, og når sukkerlagen har kogt ca. 2 minutter, kommes den med det samme i æggehviderne i tynd stråle, mens du pisker videre med en håndmikser. Vend lakridspulveret i.
Du skal nu piske i ca. et kvarter på middelstyrke, så massen kan stå på bundene uden at falde sammen.
Lad bundene afkøle inden skummet kommer på.
Find en sprøjtepose frem og sprøjt skummet på bundene.
Vent lidt og lad skummet sætte sig, inden du smelter chokoladen over vandbad og pensler det på skummet. Du skal være fokuseret og forsigtig, så du ikke får tværet skummet med rundt.
Drys frysetørret hindbær på som pynt.
Du kan godt gemme flødebollerne til dagen efter, men de er klart bedst på dagen. Der er delte meninger om, hvorvidt hjemmelavede flødeboller skal på køl eller ej. Jeg opbevarer dem på køl i en lufttæt beholder.
Jeg har i øvrigt læst et sted, at man kan undgå, at skummets konsistens ændrer sig for meget ved at tilføre syre (fx citronsaft) til massen, men det er når man bruger sukker, så jeg ved ikke, om det vil virke her. Dette vil jeg prøve at eksperimentere med fremadrettet.
Velbekomme!
De ser lækre ud, Louise.
Dem må jeg prøve at finde tid til at lave en dag.
Hvor lang tid tog det dig, vil du tro?
Mvh. JetteDC
Hej Jette
Tusind tak! Nu har vi jo lige snakket sammen på Facebookgruppen, men for en god ordens skyld, får du også lige et svar her:
Det tog ikke ret lang tid, fordi jeg brugte færdiglavet mandelmel fra Urtekram. Man kan også vælge en billigere løsning, hvor man selv smutter mandler og hakker dem til mel, men dette vil være mere tidskrævende.
Estimeret tid:
Marcipan:
5 min. til æltning og rulning
2 min. til at skære i skriver og trykke flade på bagepapir
10 min. i ovnen
Skum:
5 min. til kogning af sukkerlage, hvis vandet koges op i en elkedel
2 min. til blanding af ingredienser
15 min. til piskning af skum
Overtræk og pynt:
Uhaa.. svært at sige.. Det kommer an på, hvor umage du gør dig
Nogle af ovenstående ting kan jo også gøres samtidig.
Mange hilsner, Louise
Ja, det er jo ikke voldsomt lang tid, og de MÅ da simpelt hen prøves!
Tak for opskriften.
.
Hilsen Jette
Kan man ikke fryse dem lidt og SÅ vende dem ned i smeltet chokolade?
Muligvis, Lotte. Det er ikke noget, jeg har prøvet, så kan dog ikke garantere for, hvordan skummet vil reagere
Du må meget gerne melde tilbage, hvis du prøver det med et godt resultat!
Prøvede at lave dem i går og det blev en katastrof… Bund var god, men skummen gik ikke… Min kæreste og jeg synes 130g sukrin gold er alt for meget… Efter jeg havde pisket æggehviderne og skulle blande det sammen med det køgte sukrin, blev det hele til noget vandet noget og blev aldrig til skum, selvom men havde fulgt opskriften og piskede i 15 minutter… Måske var det på grund af sukrinen?
Dét lyder godt nok besynderligt, Rudo.
Jeg ved andre også har prøvet opskriften med succes. Jeg mener selv, at jeg brugte halvt kokossukker/halvt Sukrin (det gør jeg som regel), men jeg tænker på, om det kan være fordi du udelukkende anvendte Sukrin? Ved ikke hvad problemet i dét skulle være (måske, at det ikke krystalliserer som sukker), men det er det eneste, du skulle have gjort anderledes end mig, ud fra hvad du beskriver.
Jeg er ked af, at flødebollerne ikke lykkedes for dig. Jeg vil afprøve, om det er Sukrinen, der volder problemer snarest og give en tilbagemelding. Tak fordi du gjorde mig opmærksom på det eventuelle problem.
Og husk, at hvis du en anden gang synes, at mængden af sødning er for meget, så er det stort set altid et sted, hvor du selv kan justere ned. Det er jo en smagssag, hvor sødt man kan lide tingene
Mange hilsner fra Louise/LCHFblog.dk
Tak for svaret, vi bruger udelukkende sukrin, men vi blev enig om at prøve igen, mon ikke det lykkedes;)
Een æggehvide i bunden er slet ikke nok til at holde sammen på mandelmelet – det må være en fejl!?!
Hej Tony! Én æggehvide har været nok for mig, men det afhænger selvfølgelig af æggets størrelse. Mandelessensen er også med til at binde sammen
Hilsen Louise.
Hej
De så jo så lækre ud at jeg klart måtte prøve;) læser så her bagefter at nogen havde problemer med skummet… Jeg har også kun brugt sukrin og indtil videre ser det fint nok ud;) sender lige et billede når jeg er færdig. Og jov 75 g æggehvide er nok til bunden;)))
Mvh Annette