LCHF Kaj-kage

March 7, 2014 at 6:02 pm

Jeg sad forleden dag og havde en Facebook-samtale med min bror om, hvad mit næste projekt til bloggen skulle være. Jeg må indrømme, at jeg, til at starte med, slog det hen som en joke, da han foreslog, at jeg kunne lave en LCHF Kaj-kage. Det havde, for det første, slet ikke faldet mig ind, at det kunne lade sig gøre, og for det andet, så har jeg ikke spist så mange Kaj-kager i mit liv, at det ligefrem er noget, jeg har gået og manglet på LCHF. Men så slog tanken mig, hvor sjovt det egentlig kunne være at dekorere de sjove, småflabede ansigter, hvis det altså kunne lade sig gøre. Og så elsker jeg i øvrigt også bare en udfordring ;) Så jeg har brugt hele dagen i dag på at udvikle Kaj-kageopskriften.

image

Den først mousse blev alt for sød til min smag, og blev heller ikke stiv nok. Det lykkedes mig dog i andet forsøg at lave noget, der blev (synes jeg selv) rigtig godt. Jeg kunne sagtens forestille mig, at Kaj-kagebagning, som aktivitet, også kunne være sjovt for børn at være med til. Så her får I den. Opskriften på den grønne kage, i en langt sundere version end den oprindelige.

Lad dig ikke skræmme af den lidt lange ingrediensliste. Flere af tingene går igen, men jeg tænker, at det er nemmere for jer læsere at få det delt op i de forskellige elementer.    

 

Du skal bruge (til 4 kager):

Bunde

 • 160 g. mandelmel fra Urtekram
 • 1 bæger past. æggehvide
 • 3 spsk. kokossukker (eller Sukrin Gold)
 • 1 tsk. mandelessens
 • 1-2 spsk. mandelmel fra Funktionel mad

Fyld

 • 100 g Sukrin Melis
 • 1 1/2 spsk. syltetøj uden tilsat sukker (fx fra Svansø)
 • 120 g. usaltet smør
 • 2 tsk. limesaft
 • 1 1/2 dl. piskefløde
 • 1/2 tsk. hindbæraroma (fås fx hos Føtex)
 • 1/2-1 tsk. rød frugtfarve

Pynt/overtræk

 • 2-3 spsk. Sukrin Melis
 • 2-3 spsk. mandelmel fra Funktionel mad
 • Grøn frugtfarve
 • Rød frugtfarve
 • 50 g. mørk chokolade (minimum 70%)
 • 1 spsk. Sukrin Melis til øjne

 

Sådan gør du:

Start med at tænde for ovnen på 180 grader.

Tag smørret ud, så det kan blive blødt.

Bland alle ingredienserne til bundene, på nær de 1-2 spsk. mandelmel fra Funktionel Mad. Det bruger du nemlig til at tilpasse massen, så den bliver tilpas smidig.

Lav 4 kugler ud af ca. halvdelen af massen, måske lidt mindre, og tryk dem flade på bagepapir.

image

 

Giv dem 10 min. på 180 grader, til de lige begynder at blive let gyldne. Tag dem derefter ud og lad dem køle af.

 

image

Færdige bunde til Kaj-Kager

 

Begynd at lave moussen til fyldet. Sukrin Melis, smør, syltetøj (blend det først, hvis der er hele bær i), limesaft, hindbæraroma og rød frugtfarve røres sammen. Fløden piskes til flødeskum og vendes i. Sæt hele molevitten i fryseren i ca. 20 minutter, mens bundene køler helt af.

Imens laver du overtrækket. Find den anden halvdel af marcipanen, som du brugte til bundene frem, og tilsæt derefter skiftevis 1 spsk. Sukrin melis og 1 spsk. mandelmel fra Funktionel Mad. Fortsæt til dejen er smidig og ikke klistrer til fingrene. Tag en lille klump fra til tunger og dekoration. Denne skal nemlig farves rød, og ikke grøn.

 

image

Det færdige overtræk skal kunne håndteres nemt, uden at det klistrer til fingrene.

 

Tilsæt grøn frugtfarve til den store klump, til du er tilreds med farven. Farven bliver naturligvis ikke nær så skrigende som ved almindelig færdigkøbt marcipan, men det synes jeg er en mindre detalje.

Del den store klump i 4 lige store bidder, og rul dem én ad gangen mellem to stykker film med en kagerulle. Stykkerne skal rulles så meget ud, at de kan dække kagen helt.

image

 

Når de 20 min. er gået, tager du moussen ud af fryseren og fordeler den på bundene, enten med en sprøjtepose eller en frysepose med et lille hul i hjørnet.

 

image

Det grønne overtræk kommes henover med det samme, og kagerne stilles på køl imens du varmer chokoladen. Chokoladen smeltes over vandbad. Når den er ved at være smeltet, slukker du for varmen og lader den stå lidt. Den er nemmest at have med at gøre, når den er kølet lidt ned igen.

 

image

Tag de overtrukne kager ud af køleskabet, vend dem på hovedet og pensl bundene med chokolade. Jo mere afkølet chokoladen er, jo mindre vil det løbe. Sæt dem tilbage på køl med bundene opad til chokoladen er stivnet.

 

image

Når chokoladen er helt stiv på bundene, begynder det sjove. Bland en spsk. Sukrin Melis med lidt vand til en hvid glasur og lav øjne på Kaj-kagerne. Til pupiller bruger du naturligvis af det resterende chokolade. Den lille klump marcipanovertræk, du har gemt, farves med lidt rød frugtfarve, hvorefter du sætter prikken over i’et ved at forme små tunger til frøerne. Skær sjove munde på og sæt tungerne fast.

 

image

 

Sæt de sjove kager på køl indtil servering :)

 

image

image

  Velbekomme!