Chia-knækbrød uden æg og nødder
…Og der bredte sig en duft af nybagt knækbrød!
Mmm, det her knækbrød er bare SÅ lækkert og sprødt, og så er det tilmed fuld af de gode chiafrø, som har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer (som jo er dem, vi gerne vil have flere af), og masser af kostfibre. Hørfrø indeholder ligeledes godt med omega-3, så det her er et super-sundt knækbrød, uanset om man spiser LCHF eller ej.
Der var 2 grunde til, at jeg gik i gang med at lave knækbrød i dag; for det første har jeg jo lige lavet et glas hjemmelavet solbærmarmelade, og jeg drømmer derfor om en lækker ostemad med marmelade ovenpå. For det andet starter jeg i “praktik i andre skoleformer” i morgen på et ungecenter, hvilket jeg glæder mig sindssygt meget til. Men her kommer ordet “madpakke” ind i billedet, og der skal jeg have noget nemt, man lige kan tage med i hånden om morgenen, og der synes jeg knækbrødet vil være oplagt (jeg tænker højtbelagt :D).
Udover, at det er supersundt og smager fantastisk, så har dette knækbrød også andre fordele. Det er nemlig sindssygt nemt at lave, og selve forarbejdet tager maks 10-15 minutter, hvis man koger sit vand til bouillonen i en elkedel. Den lidt lange tid i ovnen skyldes, at man helst ikke skal varme kernerne op ved høje temperaturer, da man kan ødelægge nogle af de sunde fedtstoffer, som vi jo helst gerne vil have skal optages i kroppen. Men eftersom brødet jo bare står og passer sig selv, så kan man jo udnytte tiden til lidt forårsrengøring, eller andet fornuftigt, til duften af nybagt knækbrød…
Du skal bruge:
- 2 dl. chiafrø
- 2 dl. solsikkekerner
- 1 dl. hørfrø
- 1 spsk. fiberHUSK
- 1/2 l. grøntsagsbouillon
- Evt. en lille smule salt
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 150 grader.
Varm 1/2 l. vand, og opløs 1 bouillonterning i det. Lad køle lidt ned, men det skal stadig være lunt.
Alle frø og kerner blandes sammen i en skål.
Bouillon hældes ned til frøene og kernerne, og der røres.
Tilsæt et lille nip salt og fiberHUSK og lad trække et øjeblik, så massen hænger sammen.

Du skal ikke blive nervøs, når chiafrøene danner “slimstoffer”. Det er smaddersundt, og får knækbrødet til at hænge godt sammen. Sørg bare for at røre godt igennem, inden du smører massen ud på bagepladen.
Bred blandingen ud, så tyndt som muligt, på to bageplader beklædt med bagepapir. Du får ca. til 1 1/2 bageplade – måske lidt mere.

Tip: Kør med en pizzaslicer henover knækbrødet, der hvor du gerne vil have, at det skal kunne brækkes i stykker. Det gør det nemmere at få pæne stykker.
Bag knækbrøddene ca. 1 time og 20 minutter, eller til de er sprøde.
Velbekomme!
Det ser godt ud, det må jeg prøve når min pakke med blandt andet chiafrø ankommer i næste uge
Pingback: Tunsalat med chiaknækbrød | LCHF - fedt!
Hej Louise,
Jeg har bagt de her knækbrød og de er SUPER lækre
Jeg lever meget striks LCHF, da jeg ønsker vægttab og har gjort det siden 2. januar 14 – det er meget få brøderstatninger jeg har prøvet, da jeg har læst at det hurtigt kan sætte en stopper fór vægttab, men tænker at disse knækbrød godt kan fungere, da chiafrø er ok selvom man er striks, kan jeg evt. komme lidt flere chiafrø i og spare lidt på hørfrø og solsikkekerner og bruge det i madpakken? Er virkelig træt af kun at spise salat
Hilsen Helle
Hej Helle! Jeg er glad for at se, at du kan lide knækbrødet
Jeg vil umiddelbart tro, at du sagtens kan komme flere chiafrø i. Grunden til, at jeg ikke har gjort det er, at chiafrø jo er lidt dyre, og jeg ville gerne lave en opskrift som alle havde råd til. Men jeg ser ikke nogen problemer med, at du justerer på forholdet – nogle gange kan jeg selv finde på at erstatte noget af indholdet med fx græskarkerner
Mange hilsner Louise
Hvor vigtigt er bullionterningen?
kan man evt lave det kun med vand og lidt salt?
Hej Annemette, bouillonterningen er det, der får massen til at hænge sammen, så hvis du ikke vil have bouillon i, så ville jeg nok komme noget æg i i stedet. Der er også nogen, der har lavet denne opskrift, hvor de har udskiftet noget af bouillon’en med olivenolie med et godt resultat, så det kunne også være en mulighed
Hilsen Louise
Jeg er lige ved at bage første portion – er det 150 grader varmluft eller alm.? Lige nu står ovnen på 130 g varmluft, fordi jeg ikke ville risikere for meget varme.
Hejsa
det er 150 grader ved almindelig ovn, så det er nok godt at sætte den lidt under på varmluft. Kernerne kan nemlig miste nogen af sine gode egenskaber, hvis de varmes op ved for høje temperaturer.
Hilsen Louise
Hej Louise – tak for hurtigt svar. 130 grader varmluft var fint. Det blev så vellykket og lækkert! Jeg tænker, at jeg nu ind i mellem kan tage mig et stykke højtbelagt – og måske starte dagen med en skive til morgenæggene. De er simpelthen så lækre, så lækre!
Selvfølgelig skal jeg ikke råæde dem, men jeg tror, at en daglig skive vil være godt – også selv om vægten skal ned.
(og ja, så har jeg også lige måttet sige “nix pille” til manden, der var godt i gang med at spise:-)
Det er jeg glad for at høre
Tror også sagtens du kan spise lidt hver dag, selvom du gerne vil tabe dig. Du skal jo bare komme en lækker, fed ost eller smør ovenpå, så det er fedtet, der mætter, og ikke kernerne
Nogle gange har man altså bare brug for noget, der knaser, ikke?
Hilsen Louise
Har lige lavet disse knækbrød ;0) TAK ;0) De er helt vidunderlige, er virkelig en stor fan;0) De kommer til at blivecbagt meget her i huset ;0)
Pingback: Knækbrød med chiafrø | Fru Kreativ
Jeg kan ikke tåle nødder og kerner, men fungerer fint med chiafrø. Tror du man kan bage det her knækbrød kun med chiafrø?